Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Andrei G. Degtyarev

Publications and source records attributed to Andrei G. Degtyarev.

4 recordsLinked to original sources

Circumpolar variation in morphological characteristics of Greater White-fronted Geese Anser albifrons

Capsule: Greater White-fronted Geese show significant variation in body size from sampling locations throughout their circumpolar breeding range. Aims: To determine the degree of geographical variation in body size of Greater White-fronted Geese and identify factors contributing to any apparent patterns in variation. Methods: Structural measures of >3000 geese from 16 breeding areas throughout the Holarctic breeding range of the species were compared statistically. Results: Palearctic forms varied clinally, and increased in size from the smallest forms on the Kanin and Taimyr peninsulas in western Eurasia to the largest forms breeding in the Anadyr Lowlands of eastern Chukotka. Clinal variation was less apparent in the Nearctic, as both the smallest form in the Nearctic and the largest form overall (the Tule Goose) were from different breeding areas in Alaska. The Tule Goose was 25% larger than the smallest form. Birds from Greenland (A. a. flavirostris) were the second largest, although only slightly larger than geese from several North American populations. Body size was not correlated with breeding latitude but was positively correlated with temperature on the breeding grounds, breeding habitat, and migration distance. Body mass of Greater White-fronted Geese from all populations remained relatively constant during the period of wing moult. Morphological distinctness of eastern and western Palearctic forms concurs with earlier findings of complete range disjunction. Conclusions: Patterns of morphological variation in Greater White-fronted Geese across the Holarctic can be generally attributed to adaptation to variable breeding environments, migration requirements, and phylo-geographical histories.

Bird Study↗

Birds of the Indigirka River Delta, Russia: Historical and biogeographic comparisons

We documented the breeding status and relative abundance of all avian species on the coastal portion of the Indigirka River Delta during spring and summer 1993-95. Data on avifaunal composition were then compared to data from adjacent areas from Eastern Siberia to the Chukotka Peninsula to evaluate how species composition changes longitudinally within the arctic and typical tundra zones of northern Russia. We recorded 63 species on the Indigirka River Delta, 37 (58.7 %) of which were confirmed breeders during at least one of the three years. Five new species were recorded breeding ( Arenaria interpres , Calidris acuminata , Limnodromus scolopaceus , Stercorarius parasiticus , and Asio flammeus ), and 13 previously unrecorded species were observed during this study. We also identified several species of rare or threatened status in Russia and North America, including Branta bernicla , Somateria fischeri , Polysticta stelleri , and Rhodostethia rosea . We used parsimony and distance matrix methods to compare the breeding species richness on the Indigirka River Delta to that of six other Russian Arctic areas. Biogeographic comparisons revealed the presence of two clades in the Russian Arctic: the Lena River Delta east to Chaun Delta and the Chukotka Peninsula.

Indigirka River Delta↗

Nesting ecology of Spectacled Eiders Somateria fischeri on the Indigirka River Delta, Russia

In 1994 and 1995 we investigated breeding biology and nest site habitat of Spectacled Eiders on two study areas within the coastal fringe of the Indigirka River Delta, Russia (71°20' N, 150 ° 20' E). Spectacled Eiders were first observed on 6 June in both years and nesting commenced by mid-June. Average clutch size declined with later nest initiation dates by 0.10 eggs per day; clutches were larger in 1994 than 1995 and were slightly larger on a coastal island study area compared to an interior area. Nesting success varied substantially between years, with estimates of 1.6% in 1994 and 27.6% in 1995. Total egg loss, through avian or mammalian predation, occurred more frequently than partial egg loss. Partial egg loss was detected in 16 nests and appeared unrelated to nest initiation date or clutch size. We found no difference among survival rates of nests visited weekly, biweekly, and those at which the hen was never flushed, suggesting that researcher presence did not adversely affect nesting success. A comparison of nine habitat variables within each study area revealed little difference between nest sites and a comparable number of randomly located sites, leading us to conclude that Spectacled Eiders nest randomly with respect to most small scale habitat features. We propose that large scale landscape features are more important indicators of nesting habitat as they may afford greater protection from land-based predators, such as the Arctic Fox. Demographic data collected during this study, along with recent conservation measures implemented by the Republic of Sakha (Yakutia), lead us to conclude that there are few threats to the Indigirka River Delta Spectacled Eider population. Presently, the Indigirka River Delta contains the largest concentration of nesting Spectacled Eiders and deserves continued monitoring and conservation.

Indigirka River Delta↗